štvrtok 16. apríla 2015

SEMIENKOVÉ PROTEINOVÉ TYČINKY

SEMIENKOVE PROTEINOVE TYČINKY
Viackrát sa ma pýtate, čo jesť ako snack počas dňa,  hodinu pred cvičením, alebo vziať na túru, či bicykel, keď nechcete zaťažiť žalúdok a ruksak:-)
       Proteinove tyčinky sú ideálna voľba. Doplnia nás bielkovinami, nezaplnia žalúdok, dodajú množstvo minerálov, vlákniny a vitamínov. Hovorím, však o domácich proteinovych tyčinkách, nie kupovaných, ktoré svojou energetickou hodnotou môžu nahradiť plnohodnotné jedlo a často obsahujú veľa sacharidov a tie lacnejšie aj ingrediencie, ktoré by tam nemali byť / fruktoza, glukozový sirup, ryžová múka, kukuričný extrudát, škrob, čokoládové či jogurtové polevy obsahujúce cukor. Tieto tyčinky nechajte pokojne v obchode.

      Máte doma semienka chia a orechy a rozmýšľate čo všetko s nimi robiť?
Napríklad výborné energetické alebo proteinové tyčinky.
     Domáce proteinové tyčinky majú výhodu v tom, že si do nich namiešate to, čo vy chcete a nevhodné ingrediencie tam nedáte. Kvalitnejšia proteinová tyčinka by mala mať nízky obsah cukru, tuk obsiahnutý z orechov a semienok a aspoň 20% bielkovín. Príprava tyčiniek je jednoduchá, potrebujete len mixer a ingrediencie, ktoré vám chutia:-)

     Tieto chia tyčinky sú perfektná voľba. Tie najlepšie ingrediencie vám dodajú to najlepšie,  čo vaše telo potrebuje a nie len popri športe. Aj v kancelárii, ked vás po obede zmohne únava. Môžete ich dať aj vašim deťom do školy,  kedže základ tvoria ingrediencie,  ktoré potrebujú aj deti pre správny vývin mozgu, koncentráciu a potlačenie únavy. Obsahu práškového proteinu je nižší, benefit získavame najmä z orieškov a semienok.



Príprava:
šálka orechov a mandlí / vlašské, para, pistácie, kešu/
hrsť ďatlí bez kôstiek
hrsť sušeného ovocia / hrozienka, slivky, marhule, nie sladené ako brusnice, banany, papaya a podobné máčane v cukre/
2 lyžice chia semienok
30g proteinu /jedna odmerka, alebo dve kopcovite lyžice/
lyžica kokosového oleja
0,5 dcl jablčného džúsu alebo inej šťavy /môže byť aj mandľové, či ryžové mlieko/

Všetky ingrediencie vložíme do mixera s nožmi a rozmixujeme do jednej hmoty. Ak je hmota príliš hutná, môžeme pridať ešte trochu džúsu. Hmotu vyvaľkame na mastnom plechu a dáme do mraziaka na cca 30 minút, potom narežeme cca na 8 tyčiniek. v chladničke vydržia cca týždeň, v mraziaku oveľa viac.
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára