sobota 4. apríla 2015

KELOVY PRIVAROK UPLNE INAK



             Kelový prívarok je typické slovenské jedlo. Nič proti slovenskej kuchyni, len škoda, že naše tradičné jedlá sú často priam barbarstvom voči vitamínom, enzýmov, či dokonca prirodzenej farby potravín. V minulosti chudobný ľud varil z toho, čo vyrástlo, čo si vychovali . Žial, potravín bolo málo aľudia sa snažili objem jedla zväčšiť zahusťovaním múkou. Pripravili tak čerstú zeleninu, ale jej nutričnú hodnotu znižovali ,,omáčkoidným" spôsobom. Kelový prívarok, ako ho poznáme, je priam prototypom takéhoto zážitku. Vyvarený zdrap handry obohatený o bielu múku a dochucovacie prísady, aby vôbec tento zážitok mal chuť, lebo chuťou je od kelu poriadne daleko...pritom kel je významným zdrojom kyseliny listovej potrebnej pre krvotvorbu a vitamínu C, obsah ktorého je niekoľkonásobné vyšší ako u citrusových plodov. Ten sa však vysokou teplotou stráca, takže rozvarený kel už žiaden vitamín nemá. Správnou prípravou však viem zachovať nie len vitamíny, ale aj krásnu farbu, typickú chuť a vôňu.

           Príprava: Na panvici opražíme cibuľu /1 šálku/ a cesnak, pridáme nakrájané tmavozelené listy kelu a na miernom ohni dusíme do polomäkka. Osolíme, okoreníme, pridáme čili a posypeme semienkami. Podávame s opečeným tempehom /vysmážaný alebo údeny TERNO/, alebo grilovaným syrom Haloumi
     
 
                    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára