piatok 3. apríla 2015

ČOKOLÁDOVÉ COOKIES PLNE ZDRAVIA



               Možno ste si všimli, že v receptoch často používam strukoviny. Nie je to náhoda, je to zámer. Viem, že veľa ľudí strukoviny zaraďuje do jedálnička veľmi málo..ale pravidelne fičia na hranolkách, McDonalde a fastfoodovej číne. .....aaa..mimochodom..vaše deti poznajú čiernu fazuľu, červenú šošovicu, cícer,bôb,  či  sušený hrach?
aha..no ak ani vy neviete, čo je bôb a červená šošovica, dovoľte, aby som vám ich predstavila postupne v mojich receptoch...

             Strukoviny patrili medzi základné potraviny našich predkov. Chudobný ľud nie vždy mal dostatok mäsa a bielkoviny získavali práve strukovinami. Výhodou strukovín je ich sýtiaca vlastnosť, kedže na strávenie bielkovín potrebuje organizmus oveľa viac času a energie ako na trávenie sacharidov získaných z bieleho cukru, ovocia, cestovín, chleba, či ryže. Ak mi chcete teraz argumentovať, že strukoviny nejete, lebo spôsobujú nadúvanie, tak nie je až tak pravda. Strukoviny namáčame vo vode, čím sa oligosacharidy v šupke rozpúšťajú a scedením vody a následným opláchnutím nepríjemné nadúvanie eliminujeme. Ak navyše strukoviny ochucujeme bylinkami ako bazalka, oregano, či saturejka, naše črevá si s nimi vedia ľahko poradiť. Navyše obsahujú vlákninu, takže sa nám trávenie za ne poďakuje:-)

             A čo viac ako bielkoviny a vlákniny nám strukoviny ponúkajú? Už som čosi popísala o cícery v mojom recepte na cícerové cestoviny bez múky, ktoré sú úplne najvhodnejšou alternatívou či už klasických cestovín z bielej múky, alebo aj z grahamovej, či špaldovej, ktorá však tiež obsahuje lepok, tak nie je pre všetkých ideálnou voľbou.
           Strukoviny majú aj nízky glykemický index, takže napriek obsiahnutým sacharidom majú dlhodobý sýtiaci účinok a zabraňujú kolísaniu hladiny cukru v krvi. preto sú ideálne aj pre diabetikom, ktorí by mali klasické cestoviny jesť pomenej. Obsahujú kvalitné tuky, ktoré nám pomáhajú mať pod kontrolou hladinou cholesterolu. Nemalý je aj obsahu vitamínov a minerálnych látok ako železo a vápnik. Cícer obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je potrebná na správny vývin plodu u tehotných žien.

           Ak ste zatiaľ strukovinám neprišli na chuť, môžete si urobiť zdravé cookies. Obsahujú vlákniny, vápnik, železo aj kvalitné bielkoviny..takže ich pribaľte aj deťom do školskej tašky, alebo upečte na detskú oslavu a recept posúvajte ďaľším rodičom



postup: lyžicu zomletých ľanových semienok zalejeme pol dcl vody a necháme napučať...medzitým zmiešame vrchovatú lyžicu špaldovej múky, lyžičku kypr. prášku, lyžicu kakaa, štipku soli, trochu škorice. nakoniec vmiešame lyžičku kokosového oleja, ponorným mixerom rozmixovanú malú plechovku červenej fazle / množstvo šálky nescafe/ a napučané semienka. do zmesy zapracujeme podrvenú kvalitnú horkú čokoládu a osladíme podľa chuti sladidlom /xylitol, stevia, med, agave/
Formujeme mastnými alebo mokrými rukami malé cookies a kladieme na pečiaci plech..pečieme na 180st. cca 15 minút...treba kontrolovať..niekedy stačí menej, niekedy o minutku dve viac.

       
..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára