sobota 4. apríla 2015

PRÍVARKY A KYSLÉ OMÁČKY BEZ MÚKY


..........INAK A ROVNAKO DOBRE


           slovenská kuchyňa je v dosť vysokej miere typická ťažkými, sýtymi a nie veľmi zdravými jedlami. Typické slovenské jedla ako strukovinové prívarky, halušky, placky, múčne jedlá naslano aj nasladko majú v princípe spoločné, že obsahujú určitú ingredienciu a sú kaloricky niekoľkonásobne nadnesené múkou a olejom, poprípade mliekom. Tento spôsob prípravy pokrmov začal v minulosti pripravovať chudobný ľud. na kvalitné potraviny peniaze neboli, tak si zvačšovali objemy jedla múkou všade, kde sa dalo. Zvýšili si hustotu, sýtosť e enrgetickú hodnotu jedla, aby sa najedli celé rodiny dosýta a aby zvládli ťažkú celodennú prácu. jedlo tak vyživovo ochudobnili a doslovne znehodnotili pre väčšiu kvantitu.
Dnes nepracujeme na poli, ale v kancelárií, máme nejaké to euro na špenát, či šošovicu v množstve, aby sme neboli nútení lacným spôsobom navyšovať množstvo pokrmu v hrnci. A sme všetci minimálne natoľko vzdelaní, že takéto ,,finty" nášmu zdraviu neprospejú...a už vôbec nie deťom, na ktorých vám záleží...

         Ak si neviete život bez jedál magľajzovitých konzistencií predstaviť, je aj iná a zdravšia alternatíva.

        KREMOVE POLIEVKY ZO ZELENINY
Zeleninu nevaríme v 5násobnom množstve vody a nevymáčame z nej všetky vitamíny a minerály ale len o niečo väčšom množstve vody ako mame zeleniny...po uvarení, si zleje do nádoby takmer všetku vodu a ponorným mixerom rozmixujeme...potom dolejeme vývar do požadovanej hustoty..ochutíme podľa chuti...možeme zjemniť lyžicou smotany alebo sušeným sojovým mliekom...
        SOSOVICOVY PRIVAROK
šošovicu a zemiaky varíme vo vode s korením, bobkovým listom, kým nie je šošovica mäkka..vodu zlejeme a čistu šošovicu zmiešame s tofu krémom..ak je prívarok hustý, dolejeme zliaty vývar...ochutíme octom, solou, korením..ako zvyknete..
tofu krém: biele tofu nakrájajte na kocky /menšie cca 1-2cm/, dame do malej panvičky a zalejeme povrch vývarom zo šošovice.varíme cca 5-10minut..potom vo vysokej nádobe rozmixujeme v troške vyvaru na hustý biely krém...ktorý vmiešame do šošovice...a prívarok je hotový...plný bielkovín bez múky a tuku.
        SPENAT
mrazený špenat rozpustíte na dosklovita opraženej cibuľke na troške oleja...rozmrazíme a ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom. Opäť možeme farbu aj chuť zjemniť malou smotanou do kávy, troškou smotany na varenie alebo lyžicou dve sušeného sojového mlieka



     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára