piatok 3. apríla 2015

DOMÁCI LIESKOVO-ORIEŠKOVÝ KRÉM vs. NUTELLA


                                NUTELLA... DOVODY PRECO SA JEJ NAVZDY VZDAŤ
                                   dva chutné recepty na domáce čoko kémy


                                              

         Aj vaše deti maú radi nutellu? Ale je vám jasné, že na bielom toastovom chlebe deťom žiadnu energiu nedá..a ani bez neho. Nech je zem ľahká pánovi, ktorý ju vymyslel a zomrel ani nie pred mesiacom a stal sa vďaka svojmu čokoládovému impériu boháčom, ale...poďme sa na nutellu pozrieť zblízka....pán ferrero ako správny obchodník vsadil na veľké investície do reklamy a ako inak, za obeť si vzal práve deti. pri výrobe etikety zasa vsadil na zhon pri nákupe a maličkými písmenkami popísal energetickú hodnotu tohto sladkého magľajzu, na ktorom sa vďaka vysokému obsahu cukru a tuku stávaju vaše deti závisle, hyperaktívne a v škole bez energie vďaka prudkej zmeny hladiny cukru v krvi. Energetickú hodnotu uvádzal nie na 100g, ako sa zvykne uvádzať, ale na 15g. Ak by ste si tuky a cukry prerátali, tak percentuálne na sto gramov by prudko vzrástli. Toto pán Ferreo na základe súdneho rozhodnutia musel zmeniť, ale nič nezmenilo fakt, že jeho ,,zdravá pochúťka plná mlieka a orieškov" zavádzala nadalej..
      
        Neviem, či 13% podielu orieškov sa dá nazvať ako niečo plné oriešku. Druhá zdravá ingrediencia je kakao so smiešnym podielom 7,4% z celkového obsahu. No a 6,6 % mlieka nestojí za reč....ak rátam, tak rátam, dostávam 27% z celku...a čo tvorí zvyšných 73% ???? No predsa cukor, zdôrazňujem biely cukor, ktorý tvorí viac ako polovicu percentuálneho podielu a zvyšok je tuk...takže tu to máte pekne matematicky vysvetlené a či si myslíte, že je v poriadku, ak to vaše deti jedia a nebodaj ešte na raňajky, to nechám na vás..pre tých, ktorý súhlasite so mnou, že táto potravina nemá viac miesta v našich kuchyniach a už vôbec nie v bruškách našich detí, ponúkam recept na ozajstný orieškovo- kakaový krém..a bez zavádzania:-)

       V panvici opražte lieskové oriešky, pomaly a miešajte, kým nestmavne šupka a nezačne sa odlupovať. Potom oriešky dajte do kuchynskej papierovej utierky, zabaľte a šuchajte...šupky sa oddelia, nad dresom ich odfúknite a dostanete čisté lieskovce. V mlynčeku na kávu, kde melieme kokos, semienka:-) zomelieme lieskovce až na hustú jemnú kašu. premiestnime do misky, pridáme kakao dve lyžice,dve lyžice panenského kokosového oleja, vanilku, alebo vanilkovú arómu, štipku soli a osladíme podľa chuti s agave alebo stéviou..tento lieskovcový krém ma nie 13% lieskovcov, ale viac ako 50%. A vaše deti budu mať naozaj dobré ráno...ale so skutočným lieskovo orieškovým krémom:-)

                        

      Moja dcéra by stále maškrtila...viem,ze aj to vaše dieťa nevie byt bez sladkého...aj takúto čoko nátierku mam hotovú za minútku. Natriem ju na celozrnné sušienky alebo proteínove palacinky a spokojná som ja aj ona...
Zmiešate dve lyži
ce kokosového oleja,dve lyžice kakaa a dve lyžice agave...a chuť je výborná..vy ju dajte na chviľu do chladničky a potom si vychutnáte ľadovú čokoládu,ktorá sa rozplýva na jazyku...ak mate,môžete do čokolády primiešať oriešky,kokos...
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára