streda 22. marca 2017

POHÁNKA S BRYNDZOU, TEMPEHOM, ZELEROVÝMI KRUTÓNMI A ŽERUCHOU:



Konečne je tu jar. Pre mňa jednoznačne najkrajše obdobie roku,  Zimná depresia odchádza a prichádza motivácia. Motivácia robiť čokoľvek. Behať, športovať, prerábať, záhradničiť, variť, piecť, písať, čítať a tráviť nekonečne veľa času v prírode. Jarná únava je pre mňa akési klišé pre ľudí, ktorí v lete zomierajú z tepla, na jeseň ich trápi  jesená depresia, v zime trpia nedostatkom svetla a obžerstvom a na jar prepadnú únave. Jar vnímam ako synonymum obnovy života. Milujem prechádzky v lese a pozorovať stromy ako sa menia zo dňa na deň, drozdy a ich krásny spev, hrdličky v pároch na elektrických kábloch a vôňu, ktorú pocítite, keď na chvíľu spomalíte, zatvoríte oči a precítite prítomný okamih.
Takže...ja na žiadnu jarnú únavu neverím. Vytiahnite tenisky, bicykel, zásobte sa jarnou zeleninou, bylinkami, detoxikujte telo mladou žihľavou a vyberte sa do prírody tak často, ako sa len dá.
Pre inšpiráciu vám ponúkam recept na obed plný tých najlepších surovín. Pohánky, ktorá obsahuje rutín na posilnenie vašich ciev, nepasterizovanej jarnej bryndze plnej probiotických kultúr, tempehu, ktorý ako jediná rastilnná potravina obsahuje  cenný vitamín B12, ktorým nedostatkom trpia najmä vegetariáni, zeleru pre mužskú potenciu a čerstvej žeruchy s vysokým obsahom vitamínu C. Takže, už  žiadna únava:-)

PRÍPRAVA
Pohánku zalejeme vodou v pomere 1:1, osolíme a uvaríme podobne ako ryžu. Na oleji opražíme malé kocky zeleru a tempehu / priznám, že keď nemám, alebo varím pre mužskú návštevu, použijem slaninku/. Primiešame k pohánke. Nakoniec vmiešame bryndzu a prehrejeme. Ak chcete diétnejšiu verziu, zmiešajte bryndzu s bielym jogurtom. Pridajte čierne korenie, prelisovaný cesnak a štedrú dávku čerstvej žeruchy.
Pohánka je tradičnou potravou našich predkov. Výborná je aj nasladko s makom a medom:-)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára