Počas letu zo Shanghaju som si listovala v ,,úžasnej ponuke" čínskych a japonských filmov s anglickými titulkami, alebo anglických filmov s čínskymi titulkami. Vybrala som jeden. Japonský. Bol priam ódou na japonskú kuchyňu. Celú cestu mi šk´vrkalo v bruchu a zbierali slinky. Nikdy som nebola v Japonsku, ale dostala som sa tam vďaka tomuto filmu. Každé jedlo na tanieri hýrilo všetkými farbami. Dokonalá harmónia chutí. Vyváženosť jing a jang. Ťažké ingrediencie vyvážila svieža zelenina. Dokonalosť sama. Žiadne prevarené sivé vechte. Škoda, že japonská kuchyňa sa zatiaľ u nás neudomácnila ako čínska. Preto fandím aspoň prvým lastovičkam ako je sushi. Za vyskúšanie stoja aj pohánkové cestoviny SOBA, či polievka MISO. Tú som si robila už v minulosti. Hovorí sa, že MISO patrí k najzdravším polievkam na svete. Názov je podľa rovnomennej hlavnej ingrediencii MISO PASTE, čo je fermontovaná pasta zo sóje, ryže, či obilnín. Napomáha tráveniu a pomáha odstraňovať nežiadúce mikroorganizmy v tráviacom trakte. Má zvláštnu, pikantnú a výraznú kysloslanú chuť. Kúpite ho v predajňach so zdravou výživou. Cestoviny SOBA sú ,,k máni" v Lidli počas ázijského týždňa ,,za babku".
Je veľa variácii tejto polievky, ja som dnes urobila z toho, čo som doma našla:-)

V druhom hrnci som dala zavrieť vodu a chvilu povarila cestoviny SOBA, aby boli trochu tvrdkavé. Ešte v horúcej polievke zmäknú a budú akurát.
Na doske som si nakrájala škrabkou na zemiaky tenké kolieska mrky, nožom narezala tenké prúžky surových čerstvých šampiňónov / áno, surových, dôverujte mi/, a na kocky nakrájala tofu.
Polievka sa podáva tak, že do taniera vložíte zeleninu, cestoviny a na záver zalejete zohriatym vývarom. Môžete si pridať čili. Pozor, miso sa nesmie variť, lebo všetké cenné emzýmy tento proces neprežiju:-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára